Fotoboek over Groningen in de tweede wereldoorlog gepresenteerd

GroningenUitgeverij WBOOKS presenteert in samenwerking met RHC Groninger Archieven en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen het nieuwe boek Groningen 40-45.

Het eerste exemplaar van deze visuele geschiedenis van de vijf oorlogsjaren wordt is gistermiddag aangeboden aan Commissaris van de Koning Max van den Berg. Het boek bevat unieke informatie en foto’s uit de provincie Groningen.

Zeventig jaar na de bevrijding komen nog steeds onbekende foto’s van de oorlogsjaren boven water. Maar liefst driekwart van de afbeeldingen in Groningen 40-45 werd niet eerder gepubliceerd. Op 2 mei 1945 werd Farmsum bevrijd, als laatste plaats in Groningen. De oorlog had vijf jaar geduurd. Meteen al op de dag van de Duitse inval in 1940 was een groot deel van de provincie bezet. Groningers moesten maar het beste ervan maken. Het verzet was aanvankelijk kleinschalig en ongeorganiseerd. Een uitzondering waren de communisten, die al voor de oorlog stelling namen tegen het fascisme. Het jaar 1943 was een omslagpunt.

Tijdens de April-Meistakingen werd in Groningen massaal gestaakt. Nadien volgde het verzet en de Duitse represailles elkaar op in een neerwaartse spiraal. De Sicherheitsdienst oefende tot het bittere einde vanuit het Scholtenhuis een ware terreur uit. Materiële oorlogsschade was er tot het voorjaar van 1945 amper. Maar tijdens de bevrijding werd de Groninger binnenstad vernield, evenals veel dorpen in de omgeving van Delfzijl. Het zwaarst getroffen was de joodse gemeenschap. Slechts een enkeling keerde terug uit de kampen in het Oosten of wist door onderduik te overleven.

Bettie Jongejan (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen), Michael Hermse en Harry Romijn (RHC Groninger Archieven) stelden de fotoselectie samen. Martin Hillenga schreef de teksten.

De makers hebben naar aanleiding van Groningen 40-45 een gelijknamige tentoonstelling samengesteld, die vanaf vandaag  in het Regionaal Historisch Centrum te bezichtigen is.

 

Back to top button