9.9 C
Delfzijl
16 mei 2021 02:33

Fitter Brein online damevent van aanstaande zaterdag 23 mei

Groningen – Komende zaterdag vindt om 19.00 uur het eerste grote Fitter Brein online damevent plaats. Het event is voor iedereen, de activiteiten zijn gratis en er wordt blind gedamd door de 15-jarige drievoudig Nederlands damkampioene Lisa Scholtens. Het is de eerste keer dat Fitter Brein een online damevent organiseert. Alle info vind je via: fitterbrein.nl

Een potje dammen, live-analyses en vragen aan de profs
Na het succes van DamDonderdag online (elke donderdag 15.30 uur een gratis toernooi op platform Lidraughts.org mét prijzen) staat nu het Fitter Brein online damevent voor de deur. Een avond gevuld met live-analyses van Groninger damgrootmeester Wouter Sipma, damsimultaans en via Q&A’s vraag je damkampioenen het hemd van het lijf. Ook kun je een potje dammen tegen de Europese damkampioene Nicole de Vries of de Groninger student Floris Tol van Dammen4u.nl en Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam komt langs en praat je bij over de werking van het brein.

Wereldwijde primeur online blinddammen
Voor het eerst kun je online blinddammen live volgen. Anders dan de naam doet vermoeden is dat niet dammen met je ogen dicht. In de wedstrijd damt de 15-jarige Lisa tegelijk tegen drie personen. Ze ziet de speelschijven niet en speelt alle zetten uit haar hoofd. Het doel is zoveel mogelijk partijen in winst om te zetten. Haar drie tegenstanders zien hun eigen schijven wel. Wat het moeilijk maakt is dat Lisa niet alleen de schijven goed moet verplaatsen, maar ook rekening dient te houden met trucjes, valletjes en de opbouw van het spel. Daarnaast is haar strategie van groot belang. Ze krijgt ruim twee uur de tijd maar de tijd blijft doorlopen, ook al gaat ze bijvoorbeeld naar het toilet. Het vergt concentratie, spelinzicht, spelkennis en talent. Het brein wordt enorm uitgedaagd en draait overuren!

Krankzinnig
Online blinddammen is een unieke gebeurtenis. Volgens Zainal Palmans, coördinator van Fitter Brein, is dit een wereldwijde primeur ‘Dat we zaterdag live gaan en iedereen mee kan kijken zorgt ervoor dat we groot bereik hebben, ik ben blij dat iedereen kan meegenieten van dit dynamische spel. Veel dammers kunnen niet blinddammen en al helemaal niet in simultaanvorm. In Rusland is het zelfs verboden, ze denken je er krankzinnig van wordt. Lisa is jong en getalenteerd, ik kijk enorm uit naar zaterdag. Blinddammen heeft iets magisch’.

Ook (blind)dammer Lisa heeft er zin in. Ze hoopt een breed publiek te trekken voor het Fitter Brein Event. ‘Dit is de eerste keer dat ik voor een groot online publiek blind dam. Het wordt een lange zit van zo’n drie uur. De oefensessies verliepen met ups en downs. Mijn laatste simultaan was op maandagavond tegen drie sterke jeugdspelers. Toen had ik de hele dag school gehad en was ik al best moe. Maar ik vind het harstikke leuk. Ik hou wel van een uitdaging’.

Aanmelden is gemakkelijk en gratis
Doe zaterdag 23 mei mee met het Fitter Brein Online Damevent. Het duurt van 19:00 tot 22:00. De wedstrijden vinden plaats op het online damplatform lidraughts.org, Facebook, Instagram en YouTube. Voor alle informatie en je aanmelding ga je naar: www.fitterbrein.nl     

Volg ons op

11,160FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
TuinTuin
WonenWonen

Populaire berichten