15.8 C
Delfzijl
24 juni 2021 12:10

Fakkeltocht Genoeg = Genoeg! De gaswinning is geen Gronings probleem

spot_img

Groningen – De solidariteit met de Groningers in het aardbevingsgebied neemt zienderogen toe. De gaswinning is niet alleen een Gronings probleem en dat dringt eindelijk door tot de rest van Nederland. Vanuit het hele land komen mensen meelopen met de Fakkeltocht, die de Groninger Bodem Beweging met Milieudefensie en tal van andere organisaties organiseert. Steunbetuigingen en donaties voor extra fakkels stromen binnen.

Grote organisaties van Groningen als de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool, en FC Groningen spreken hun steun uit en roepen hun medewerkers op mee te lopen. Ook veel kleinere organisaties, zoals zorginstelling Stichting de Hoven roepen hun medewerkers op niet thuis te blijven en mee te lopen.

Iedereen heeft het recht te leven in een veilig huis. De aardbeving van 8 januari in Zeerijp onderstreept hoe onveilig en hoe onvoorspelbaar de situatie in Groningen is. De tijd van pappen en nathouden is voorbij, stellen de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie.

Met z’n allen de kop d’r veur
Voorzitter Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging: “Door de nieuwe zware beving heeft het vertrouwen van de Groningers een nieuwe deuk gekregen. Op de politiek en de NAM hoeven de mensen kennelijk niet te rekenen. We zullen zelf en samen moeten afdwingen dat de gaskraan dicht gaat. Genoeg=Genoeg.”

Verantwoordelijkheid van heel Nederland
“Heel Nederland moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt Jorien de Lege, campagneleider Energie bij Milieudefensie. “En het kabinet moet echt snel met een concreet plan komen om de gaskraan dicht te draaien. We hebben genoeg tijd verloren. De energiesector, lokale overheden, woningbouwverenigingen, huiseigenaren, de industrie, werkgevers- en ondernemersorganisaties vragen ook om regie van de regering zodat ze aan de slag kunnen met de omschakeling naar duurzaam. Elk huishouden moet snel en betaalbaar over kunnen stappen op duurzaam koken en stoken. En de grootverbruikers in de industrie moeten als de wiedeweerga van het Gronings gas af. Voor Groningen en het klimaat.”

Podiumprogramma
Voorafgaand aan de fakkeltocht is er een kort podiumprogramma op de Vismarkt met onder andere burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en Sandra Beckerman van de SP en Jesse Klaver van Groen Links. Het Klimaatkoor met zangers uit heel Nederland luidt het begin van de fakkeltocht in met een speciale protestversie van het Gronings volkslied. De tekst wordt op grote schermen geprojecteerd zodat iedereen het kan meezingen.

Gaswinning houdt bevingen in stand
Na de zware aardbeving in Huizinge van 2012 en onder druk van een uitspraak van de Raad van State, is de gaskraan bij Loppersum grotendeels dichtgedraaid. De hoop was dat het aantal gasbevingen zou afnemen. Maar elders in het Groninger veld ging de gaswinning gewoon door. Zolang dat gebeurt, houdt de regering de oorzaak van lichte en zware bevingen nog decennia in stand. Dat werd pijnlijk duidelijk op 8 januari. De beving bij Zeerijp veroorzaakte tot in de stad scheuren in grote gebouwen.

WAAR: Vismarkt, Groningen
WANNEER: Vrijdag 19 januari vanaf 19:30

PROGRAMMA (sprekers en muziek):
• Derwin Schorren, vicevoorzitter van de Groninger Bodem Beweging (opening)
• Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum
• Derwin Schorren interviewt Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid SP en Jesse Klaver, fractievoorzitter Tweede Kamerfractie GroenLinks
• Huishoudelijke mededeling
• Jorien de Lege, Campagneleider Energie van Milieudefensie
• Het Klimaatkoor o.l.v. de Utrechtse muzikant Florian Wolff
• Vanaf 20:00 uur begin de stoet te lopen onder begeleiding van een protestlied van het Klimaatkoor

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
AutoAuto
WonenWonen
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten