Consumentenbond: Fabrikanten informeren onvoldoende over updates

Nederland – Fabrikanten van slimme producten informeren consumenten onvoldoende over hoe lang ze  updates kunnen verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Slechts 1 op de 5 fabrikanten informeert over updates.

Onderzoekers van de Consumentenbond bekeken de websites van 86 fabrikanten, actief in 18 productgroepen, waaronder smartphones, deurbellen, verlichting en televisies. Slechts 19 fabrikanten (22%) hebben informatie over updates op hun site staan.

Huishoudelijke apparaten
De fabrikanten doen het iets beter dan in 2020. Toen gaf nog maar 14% informatie over hoe lang ze hun producten van updates voorzien. De verbetering is vooral te zien bij smartphones, smart tv’s en slimme verlichting. Bij witgoed blijft de informatievoorziening achter. Vrijwel geen enkele witgoedfabrikant zegt op zijn site ook maar iets over updates. Bij navraag blijkt dat 7 van de 60 fabrikanten die online geen informatie geven over updates , wel degelijk een updatebeleid hebben.

Teleurstellend
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Iedereen weet hoe belangrijk digitale veiligheid is. Updaten is daarin essentieel. Maar voor consumenten is meestal volstrekt onduidelijk wat ze kunnen verwachten. Ik had gehoopt dat fabrikanten verder zouden zijn en hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat blijkt niet het geval en dat is teleurstellend.’

De Consumentenbond raadt consumenten aan te kiezen voor producten waarvan duidelijk is dat ze in ieder geval nog een aantal jaar software-updates krijgen.

Alle onderzoeksresultaten zijn terug te vinden op de website van de Consumentenbond.

Back to top button