Expositie van kinderen basisschool Termunten over de vismigratie in Polder Breebaart

Termunten – De paling en de stekelbaars gaan graag op reis. De paling maakt een verre reis en de stekelbaars elk jaar een kortere. Daarbij willen ze op en neer kunnen zwemmen tussen het zoute water van de zee en het zoete water van het binnenland.

Dat heen en weer trekken noemen we vismigratie. De vissen hebben daarbij last van dijken die de mensen en dieren beschermen tegen overstromingen. Om vissen te helpen, hebben de mensen tunnels in de dijken gemaakt. Daardoor kunnen de vissen toch van zout naar zoet water en omgekeerd. Zo’n speciale tunnel voor vissen noemen we een vispassage.

Leerlingen van groep 5 van de basisschool in Termunten hebben in het voorjaar zo’n vispassage van heel dichtbij bekeken. Er is er een in Termunten en een in Polder Breebaart. Deze jonge onderzoekers kregen van vrijwilligers van het Groninger Landschap uitleg hoe de vispassage werkt. Ook gingen ze in oude kleren en met visnetjes en teiltjes het kniehoge water in. En kwamen er vol slib maar met mooie buit weer uit. De leerlingen van meester Warnder hebben met juf Anke de avonturen van de vissen getekend in deksels van schoendozen.

Hun kleurrijke werkstukken zijn te bewonderen in de kinderhoek van het Bezoekerscentrum Dollard. De jonge onderzoekers en kunstenaars zijn; Tom, Sanne, Ruben, Rafaël, Nick, Marnik, Lotte, Lieke, Jelte, Gianni, Esmee, Eran, Elroy, Deyshano,Daelyn en Corine.

Back to top button