Enexis Groep verzelfstandigt duurzaam initiatief Buurkracht

Nederland – Enexis Groep gaat Buurkracht, het platform voor energiebesparing en burgerparticipatie, verzelfstandigen. Als zelfstandige stichting kan de organisatie doorgroeien en grotere en bredere samenwerking opzoeken met bewoners, gemeenten en andere maatschappelijke organisaties. Daarmee gaat Buurkracht een nieuwe fase in. De verzelfstandiging wordt per december 2019 een feit.

Buurkracht is in 2013 opgericht door Enexis Groep en in 2016 ondergebracht bij Enpuls, het onderdeel van Enexis Groep dat zich richt op het versnellen van de energietransitie. Buurkracht is oorspronkelijk opgericht om buren samen energie te laten besparen. Inmiddels is verbinden en samen de buurt verbeteren ook een belangrijke doelstelling van Buurkracht en is de organisatie uitgegroeid tot intermediair tussen buurtbewoners onderling en overheden en buurtbewoners. 

Meer dan 400 buurten geholpen met energie besparen
Sinds de start van Buurkracht zijn vele buurten actief aan de slag gegaan en zijn de volgende resultaten behaald:

  • Meer dan 400 buurten actief met energiebesparing;
  • Een jaarlijkse besparing van 9,5 miljoen kg Co2;
  • Ondersteuning aan 14 wijken/dorpen bij aardgasvrij maken van woningen;
  • Bijna 7000 actieve deelnemers in de Buurkracht app.

Henk Visser, directeur van Enpuls, is trots op de resultaten van Buurkracht: “Het werk van Buurkracht is een succes en gaat inmiddels veel verder dan energiebesparing alleen. Buurkracht is hét burgerparticipatieplatform van Nederland waar mensen samenwerken om hun omgeving duurzamer en mooier te maken. Door als zelfstandige stichting verder te gaan krijgt de organisatie meer ruimte zich verder te ontplooien en krijgt het meer vrijheid in het opzoeken van samenwerkingsvormen. We voorzien daarom een mooie toekomst voor Buurkracht.”

Buurkracht wil verder groeien en krijgt breder aanbod
De verzelfstandiging betekent dat Buurkracht meer diensten gaat ontwikkelen en aanbieden. Op gebied van duurzaamheid, maar ook op andere thema’s.

Roel Woudstra, manager van Buurkracht: “We blijven buren ondersteunen om samen de buurt energiezuiniger, mooier, groener, veiliger en gezelliger te maken. Dankzij de verzelfstandiging kunnen we ons nog beter inzetten op brede maatschappelijke thema’s en deze een impuls geven. Met de opgebouwde expertise in het vinden, verbinden en activeren van buurtbewoners is Buurkracht uitgegroeid tot een interessante partij voor bijvoorbeeld gemeenten. Speciaal voor gemeenten en provincies hebben we diensten ontwikkeld die hen ontzorgen bij vraagstukken waarbij actieve burgers een belangrijke rol spelen bij het slagen ervan, zoals van het gas gaan.”

We zien dat er grote vraag is naar de diensten van Buurkracht en verwachten dat dit de komende jaren verder zal stijgen. Idee is om aan gemeenten meer betaalde diensten aan te bieden, waarmee Buurkracht kan helpen op het gebied van burgerparticipatie en duurzaamheid.

Bij Buurkracht werken op dit moment 44 mensen , waarvan 17 in vaste dienst bij Enpuls/Buurkracht. Medewerkers gaan onder dezelfde voorwaarden mee naar de nieuwe organisatie. Ook blijven de diensten van Buurkracht voor de deelnemende buurten kosteloos.Voor meer informatie, zie de website van Buurkracht.

Back to top button