fbpx
7.3 C
Delfzijl
dinsdag 31 maart 2020
Home Politiek Eind dit jaar duidelijkheid over gemeentelijke herindeling

Eind dit jaar duidelijkheid over gemeentelijke herindeling

Provincie Groningen – Groninger gemeenten geven voor het eind van dit jaar duidelijkheid over hun eindbeeld van de bestuurlijke organisatie. Die intentie hebben de provincie en de Vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) tegen elkaar uitgesproken. De Groninger gemeenten en de provincie zijn het erover eens dat herindeling noodzakelijk is voor de gemeenten om nu en in de toekomst hun taken goed te kunnen blijven uitvoeren. De provincie Groningen wil de gemeenten bij de herindeling ondersteunen. De provinciale procedure voor de gemeenten Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde is beĆ«indigd. Dit zijn de voornaamste conclusies uit de gesprekken die gedeputeerde Patrick Brouns met de 23 Groninger gemeenten en de VGG heeft gevoerd.

Met het aantreden van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in mei werd op het gebied van de herindeling een nieuwe koers ingezet. De provincie Groningen legt de keuze voor herindeling bij de gemeenten neer. Voorwaarde is wel dat dit gemeenten oplevert die voldoende bestuurskracht hebben om alle huidige en toekomstige taken op een goede manier kunnen uitvoeren. Volgens het provinciebestuur zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor hun bestuurlijke toekomst en het vertrouwt erop dat zij hier zelf passende visies voor ontwikkelen. Als gemeenten daarom vragen, kan de provincie ondersteuning bieden bij het vinden van oplossingen voor verschillen in opvattingen en standpunten.

Constructieve gesprekken
Gedeputeerde Brouns, die zich vanuit zijn portefeuille bezighoudt met de gemeentelijke herindeling, voerde in de afgelopen maanden gesprekken met de 23 gemeenten en de VGG. Die gesprekken zijn constructief verlopen. De gemeenten en Gedeputeerde Staten onderschrijven nog steeds de conclusies van de commissie-Jansen uit het rapport ‘Grenzeloos Gunnen’ (2013) over de bestuurlijke organisatie van de Groninger gemeenten. Volgens het rapport zijn grotere gemeenten nodig om de maatschappelijke vraagstukken in de provincie van passende maatregelen te voorzien en om het toenemend aantal taken van gemeenten goed te kunnen uitvoeren.

Contouren
Van een aantal gemeenten is nu duidelijk dat zij samen stappen op weg naar herindeling willen zetten. Dat zijn de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren; de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde, en de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. Het bestuurlijke eindbeeld van de overige gemeenten is nog niet duidelijk.. De provincie en de VGG hebben de intentie naar elkaar toe uitgesproken dat de gemeenten voor het einde van dit jaar daarover duidelijkheid geven. De provincie wil de keuze over hoe de nieuwe gemeenten eruit gaan zien aan de gemeenten zelf overlaten. De eerdere provinciale procedure voor de gemeenten Bellingwedde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde is beƫindigd. Deze gemeenten kunnen nu zelf met voorstellen voor een herindeling komen.

Taken overdragen en samenwerking verbeteren
Gemeenten en provincie gaan daarbij ook verder aan de slag om te kijken welke provinciale taken door de bestuurskrachtiger gemeenten uitgevoerd zouden kunnen worden. Dit gebeurt via drie sporen. Het eerste spoor moet leiden tot voorstellen vanuit de Groninger gemeenten welke provinciale taken overdragen zouden kunnen worden. De provincie en de VGG hadden daartoe al een gezamenlijke werkgroep ingesteld. Het tweede spoor bestaat uit twee pilots: met het cluster van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren, en met de gemeente Oldambt. Het derde spoor bestaat uit een verdere uitwerking van de visie door de provincie op haar eigen rollen en taken.

Advertenties