22.3 C
Delfzijl
maandag 17 juni 2019
Home Economie Effect aardbevingen op Chemiepark, burgemeester Delfzijl roept minister op tot actie

Effect aardbevingen op Chemiepark, burgemeester Delfzijl roept minister op tot actie

DelfzijlGemeente Delfzijl wil weten in welke mate zij zich zorgen moet maken over het effect van aardbevingen op het chemiepark. Deze week roept burgemeester Emme Groot de minister daarom per brief op om onderzoek naar de noodzaak van preventief versterkende maatregelen voortvarender op te pakken. De burgemeester wil dat de minister de NAM zo snel aanzet tot de benodigde acties.

Zwaardere aardbevingen mogelijk volgens NAM
De Nam heeft in een eigen rapport in 2013 al aangegeven dat op termijn zwaardere aardbevingen dan voorheen mogelijk zijn en dat daarbij gebouwen zwaar beschadigd kunnen raken of zelf zouden kunnen instorten. “Het spreekt voor zich dat deze verwachtingen ook relevant zijn voor het Chemiepark in Delfzijl en de havens”, aldus de burgemeester. “De bedrijven werken met chemicaliën en het is gevaarlijk als deze ongecontroleerd gebruikt worden.”

Reactie minister nog niet afdoende
In de brief spreekt de burgemeester dan ook zijn zorg uit over het feit dat er door de minister nog steeds niet afdoende is gereageerd op eerdere brieven van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta. Emme Groot vindt dit onacceptabel. Er zijn onderzoeken aangekondigd naar de aardbevingsbestendigheid van grote industriële installaties. Maar hier is een jaar tijd nog onvoldoende voortgang in geboekt. “De minister heeft toezeggingen gedaan en ik wil dat de minister deze nakomt. Inwoners, ondernemers, iedereen in Delfzijl heeft daar recht op.”

Brief mede ondertekend door CvdK en directeur SBE
De brief die deze week door de burgemeester is verstuurd naar minister Kamp, is mede ondertekend door de Commissaris van de Koning Van den Berg en directeur Brouns van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta.

 

Advertenties

Advertenties