Eerste huiler van de zomer opgevangen bij Zeehondencrèche Pieterburen

Termunten – Zeehondencrèche Pieterburen heeft de eerste huiler van deze zomer opgevangen. Het gaat om een mannetje van 80 cm lang en 10,7 kg zwaar en werd aangetroffen bij de waterinlaat, voor de kijkwand in de Dollard. Hij is door zijn adoptanten Yento genoemd. De huiler werd vrijdagmiddag al alleen gezien na een ernstige verstoring. De moeder was daardoor gevlucht en medewerkers van de Zeehondencrèche hebben geruime tijd de pup geobserveerd of de moeder nog terug zou komen.

Uiteindelijk werd er besloten de pup op te vangen. Er was geen volwassen dier meer in de buurt en de storm van vrijdagavond kwam dichterbij. Onze onderzoekers in het gebied zijn toen snel het slib op gegaan, terwijl het onweer de kwelder binnenrolde. Een spannend moment voor zowel pup als redders, maar ze zijn veilig in de auto aangekomen.

Het diertje is nu op adem aan het komen in de intensive care van de Zeehondencrèche en is voor publiek te zien. Gedurende het geboorteseizoen van de gewone zeehond voert de Zeehondencrèche een pilot studie uit om de gevolgen van verstoring verder in kaart te brengen, maar ook om te kijken of de moeder nog terug komt en hoe lang dit eventueel duurt. Het welzijn van de pups wordt hierbij nauwlettend in de gaten gehouden. Indien nodig, zoals bij Yento, grijpen we natuurlijk in.

Back to top button