Eerste diploma uitgereikt in maritiem werk-leertraject Go Maritiem

DelfzijlWerk-leer traject Go Maritiem van stichting Go Maritiem heeft zijn eerste geslaagde kandidaat afgeleverd: deelnemer Janot Knol slaagde met vlag en wimpel voor zijn diploma Stuurman Werktuigkundige Kleine Schepen (SWK). Voor de stichting een belangrijke mijlpaal, voor Janot een bepalende stap voor zijn toekomst op de  (maritieme) arbeidsmarkt.

De Groninger en voormalig ontwikkelingswerker begon in 2013 aan het twee jaar durende traject, dat bestond uit varen op het zeeschip Emma van kapitein-eigenaar Gerrit de Vries en scholing aan wal bij maritieme opleider NTTA. Inmiddels staat hij op het punt een arbeidscontract te tekenen. Het ziet het ernaar uit, dat hij over enkele weken als stuurman koers zet naar verre havens.

Werk-leer traject Go Maritiem
Het werk-leer traject Go Maritiem begon in 2013 als pilot en is een initiatief van rederijen, kapiteineigenaren uit Delfzijl e.o., gemeente Delfzijl en Werkplein Eemsdelta. Samen hebben zij stichting Go Maritiem opgericht die werkzoekenden en werkenden (o.a. ex-zeevarenden) een kans wil bieden op een prachtbaan in de zeevaart. Daarmee helpt de stichting ook maritieme werkgevers aan nieuw talent. Op dit moment telt het traject vijf deelnemers en is een nieuwe lichting deelnemers in voorbereiding. De kosten worden betaald door de oprichters van de stichting, deelnemende partijen en subsidie uit het O&O fonds.

Maritieme sector in Delfzijl biedt perspectief
Feit is dat de maritieme sector in Delfzijl perspectief biedt aan technisch talent dat stevig in de schoenen staat. De vraag naar stuurmannen voor kleine schepen is groot. En het aantal zeevaartstudenten dat afstudeert en daadwerkelijk gaat varen is al jaren te klein om de uitstroom van ouderen op te vangen.Dat geeft mogelijkheden voor mensen met de juiste kwaliteiten die werk zoeken, toe zijn aan een nieuwe uitdaging of terug willen naar zee.

 Back to top button