
Loppersum – Bewoners van 23 corporatiewoningen gaan de feestdagen in met een aardbevingsbestendige woning die ook nog eens zeer energiezuinig is. De woningen die op 18 december worden opgeleverd zijn de eerste van 1650 corporatiewoningen die worden versterkt en geheel energieneutraal worden gemaakt. Een van de conclusies van de pilot is dat de vernieuwing goed is uitgepakt, maar dat bewoners de werkzaamheden als zeer ingrijpend hebben ervaren. De opgedane ervaringen worden geëvalueerd en verbeterpunten worden meegenomen in het vervolg van het project. Vanaf 4 januari worden de overige woningen aangepakt.
De aardbevingsbestendige huurwoningen staan in Loppersum, Kantens, Middelstum en Uithuizen. Het gaat om woningen van de corporaties Wierden en Borgen, Woongroep Marenland, woningstichting De Delthe en Stichting Uithuizer Woningbouw. De woningen maken deel uit van een project waarin acht woningcorporaties uit het gebied van het Groninger gasveld in samenwerking met Centrum Veilig Wonen een groot aantal corporatiewoningen niet alleen aardbevingsbestendig verbouwen maar ook verduurzamen tot nul op de meter.
Wat is aardbevingsbestendig verbouwen?
Bij de 23 woningen is de draagconstructie zo versterkt dat deze voldoet aan de beschikbare norm voor aardbevingsbestendig verbouwen. Sommige woningen worden versterkt met een constructie van staal, andere met beton. De ervaringen met de verschillende methoden en de gevolgen daarvan voor de bewoners en hun omgeving worden verwerkt in de rest van het project.
“De woningcorporaties vonden het belangrijk dat de woningen niet alleen versterkt, maar ook verduurzaamd werden. Daarom werden de corporatiewoningen energiezuinig gemaakt en kregen ze een modern uiterlijk. Zo zijn de woningen niet alleen aardbevingsbestendig, maar ook toekomstbestendig. Ook gaan de woonlasten omlaag. Alle woningen werden verbeterd zonder huurverhoging.” zegt Rinze Kramer woordvoerder namens de acht corporaties.
Respect
Het versterken van de woningen is geen sinecure. Het gaat om bouwkundige werkzaamheden die bewoners flink op de proef stellen. “We hebben meer van de bewoners gevraagd dan we van tevoren hadden gedacht. Zeker gezien de tijd van het jaar”, aldus Jan Emmo Hut, directeur Bouwkundig Versterken van Centrum Veilig Wonen. “Ik heb dan ook groot respect voor de flexibiliteit die de bewoners hebben laten zien.” Tussen de bouwvakkers en bewoners ontstonden soms bijzondere situaties. Zo waren er bouwvakkers die bewoners meehielpen met het verplaatsen van spullen en bewoners die de vakmensen verzorgden met koffie en soep.
Bewoners informeren en ontzorgen
Omdat bij dit project veel op de bewoners afkomt, stellen ook aannemers, corporaties en Centrum Veilig Wonen alles in het werk om de bewoners te ondersteunen en ontzorgen. Desondanks blijkt het aardbevingsbestendig verbouwen van de woningen best ingrijpend. Om de woningen te kunnen versterken worden bijvoorbeeld de buitenmuren verwijderd. Dat levert veel (geluids)overlast op. Vooraf werd verwacht dat bewoners tijdens het grootste deel van de werkzaamheden thuis konden blijven. Als dat even niet kan, kunnen zij terecht in de zogenaamde rustwoning. Hier kunnen bewoners zo nodig ook douchen, naar het toilet, wassen en koken. Bewoners zijn hier ook altijd welkom als zij niet thuis willen zijn.
De eerste woningen zijn nu opgeleverd en corporaties en Centrum Veilig Wonen hopen dat bewoners blij en tevreden zijn met het resultaat. Partijen blijven monitoren of de woningen aan de verwachtingen voldoen.
Unieke samenwerking
In totaal nemen acht corporaties aan het project deel: Wierden en Borgen, Acantus, Woongroep Marenland, Stichting Woningbouw Slochteren/Lefier, Woonstichting Groninger Huis, Stichting Uithuizer Woningbouw, De Delthe en Woonzorg Nederland.