Eemsdeltacollege wint door AkzoNobel georganiseerde debatwedstrijd

DelfzijlEen groep scholieren van het Eemsdeltacollege uit Delfzijl kan volgende maand naar de finale in Eindhoven. Zij werden namelijk uitgeroepen tot winnaar van de door AkzoNobel georganiseerde regionale debatwedstrijd ‘Meet the Boss’, waarbij scholieren van twee scholen met elkaar het debat aangingen. Het Eemsdeltacollege bond de strijd aan met een groep leerlingen van het Aletta Jacobscollege. De jongelui gingen aan de hand van een aantal stellingen op uiterst levendige wijze met elkaar de verbale strijd aan. Moeten inwoners van een woonwijk wel of niet gezamenlijk verantwoordelijk worden gesteld voor de groenvoorziening? “Ja, want groen moet je doen” of “Nee, want ik wil gewoon lekker thuis zitten.”

Andere stellingen:
– Mogen in Nederland in de spits alleen nog deelauto’s op de weg?
– Vanaf 2020 mag er alleen nog met duurzame materialen worden gebouwd.

Uiteindelijk besliste de jury dat de scholieren het Eemsdeltacollega deze woordenwedstrijd nipt hadden gewonnen: “Creatief, scherp in de stellingen en gebruik van nieuwe argumenten om een discussie te laten kantelen”, luidde hun oordeel.

Meet the Boss is een debatwedstrijd, waarbij leerlingen van verschillende middelbare scholen met elkaar in debat gaan én de strijd aanbinden een ‘Boss’, een topmanager van een Jet-Net bedrijf. Namens AkzoNobel nam voormalig site manager Rene Scheffers de honneurs waar. Er wordt gedebatteerd over stellingen op het snijvlak van technologie en maatschappij. De leerlingen zijn vooraf aangewezen als voor- of tegenstanders van de stelling.

Jet-Net, het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland, is een samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en overheid. Doel is havo/vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie en hen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding.

 Back to top button