16.9 C
Delfzijl
22 juni 2021 16:48

Eemsdeltacollege uit Delfzijl winnaar van de wetenschapsquiz

spot_img

HoogeveenWat kun je met een gas-chromatografische analyse? Of wat bepaalt de samenstelling van het aardgas? Hoe weet je waar een zout- of zandsteenlaag in de diepe ondergrond zit en hoe bereken je de sterkte van een draad. Bovenstaande en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de Jet-Net wetenschapsquiz in de Compaen in Hoogeveen. Ruim honderd scholieren uit 2 HAVO/VWO van vijf Jet-Net scholen uit Noord-Nederland moesten de antwoorden zien te vinden.

Hoogste
Aan de hand van een programma met workshops, doe-opdrachten en een quiz werd op een andere manier kennis met de wonderlijke én boeiende wereld van techniek en chemie gemaakt. Tarik van het Esdal College uit Emmen wist als leerling het hoogste aantal punten te behalen. Bij de scholen was het Eemsdelta College uit Delfzijl de grote winnaar van de wetenschapsquiz.

Wonderlijk
In de workshops kwamen aan bod: de wonderlijke wereld van het zout, kunststof vezels, de seismograaf, het lineair programmeren tot en met de macht van de binaire getallen. Gedurende de middag lanceerden de leerlingen eigen gemaakte waterraketten en voerden ze de Egg drop challenge uit. Dit is een experiment waarbij een rauw ei dusdanig ingepakt moet worden dat het bij neer vallen van een hoogte niet kapot gaat dus een zachte landing maakt.

Jet-Net
In Jet-Net, een initiatief van overheid en een aantal grote ondernemingen, zetten bedrijven samen met HAVO/VWO-scholen uitdagende activiteiten op die aansluiten bij de bètavakken. Zo willen partijen de scholieren interesseren voor bèta en techniek. De activiteiten zijn gericht op het verrijken van de lesstof met concrete praktijkvoorbeelden en op het zichtbaar maken van de toekomstperspectieven.
De Jet-Net wetenschapsquiz in het noorden is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV, AkzoNobel, de Rijksuniversiteit Groningen en Teijin Aramid. Maar ook de Hanze University uit Groningen heeft dit jaar een bedrage geleverd.

 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
AutoAuto
TuinTuin

Populaire berichten