Duikploeg brandweer Delfzijl na ruim veertig jaar opgeheven

Groningen / Delfzijl – Het duikteam van de brandweer Delfzijl is per direct opgeheven. Hiermee werd vrijdagochtend ingestemd tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio Groningen. Afgelopen maand heeft er op verzoek van burgemeester Beukema van Delfzijl een nader onderzoek plaats gevonden naar de consequenties van het opheffen van het brandweer duikteam voor het havengebied van Delfzijl. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er geen extra bezwaren zijn die pleiten voor behoud van een duikteam in Delfzijl.

Situatie duikploeg Delfzijl
De afgelopen jaren heeft brandweer Delfzijl tijdens de vakantieperiode niet altijd een duikteam kunnen leveren in verband met de beschikbaarheid van het personeel. Afgelopen zomer kon de paraatheid in Delfzijl niet worden gegarandeerd. Daarbij bleek ook dat de ploeg niet voldeed aan de eisen die worden gesteld aan het niveau van geoefendheid. Reden voor de directie van de veiligheidsregio om het duikteam tijdelijk buiten bedrijf te zetten. Met het vooruitzicht dat een proces om te komen tot hercertificering van de ploegleden niet haalbaar was is de veiligheidsregio gaan kijken naar een andere invulling de zogeheten waterongevallenbeheersing.

Oppervlaktereddingsteam
In plaats van een duikteam komt er in Delfzijl een oppervlaktereddingsteam. Deze oppervlaktereddingsteams kunnen een eerste redding verrichten wanneer bijvoorbeeld een auto te water is geraakt of wanneer iemand op het ijs in de problemen komt. Deze teams mogen tot 1,5 meter diep en 200 meter vanaf de walkant in actie komen. Ook op de brandweerposten Zoutkamp en Finsterwolde worden oppervlaktereddingsteam gesitueerd. Op de door beroepsbrandweerlieden bemande post aan de Sontweg in Groningen zal 24 uur per dag nog een duikteam beschikbaar zijn. Daarnaast is er een overeenkomst met de Veiligheidsregio Drenthe dat het duikteam van brandweer Emmen het zuidelijk deel van het verzorgingsgebied op zich neemt.

Met het genomen besluit volgt veiligheidsregio Groningen de landelijke visie waterongevallenbeheersing brandweer. Het duikteam in Delfzijl wordt per direct opgeheven waarmee een eind komt aan ruim veertig jaar de duiktaak in Delfzijl te hebben gehad. Vanaf wanneer het oppervlaktereddingsteam in Delfzijl inzetbaar zal zijn is nog niet bekend.

Bekijk ook de eerdere berichtgeving over dit onderwerp:
Duikteam brandweer Delfzijl dreigt te worden opgeheven

duikersvoertuigen

Back to top button