fbpx
13.2 C
Delfzijl
maandag 06 juli 2020
Home Evenementen Dubbelexpositie 70 jaar bevrijding Delfzijl in het Muzeeaquarium geopend

Dubbelexpositie 70 jaar bevrijding Delfzijl in het Muzeeaquarium geopend

DelfzijlIn het bijzijn van Locoburgemeester Jan Menninga, CdK Max van den Berg en Canadese veteraan A.S. Butterworth werd de dubbeltentoonstelling Batterie Delfzijl geopend. De tentoonstelling is tot september in het Muzeeaquarium te zien. Delfzijl is de laatste vastelandsgemeente van Nederland die in 1945 werd bevrijd. Van 23 april tot 2 mei 1945 werd er in Delfzijl en omliggende plaatsen nog hevig weerstand geboden door de Duitse bezetter, waarbij ruim 100 Canadese militairen het leven lieten. Ook onder de Nederlandse bevolking vielen tientallen slachtoffers. Na afloop van de strijd bleven vele ruïnes van huizen, boerderijen en kerken achter als stille getuigen van de zware strijd. veteraan A.S. Butterworth, die in april en mei 1945 betrokken was bij de bevrijding van Groningen heeft samen met leden van het Korps Nationale Reserve opening van de expositie gedaan door middel van het hijsen van de vlag.

70 jaar later wordt er door middel van de dubbeltentoonstelling aandacht geschonken aan de oorlog in Delfzijl. De tentoonstelling Batterie Delfzijl is ingericht in de originele Duitse bunker, die in het Muzeeaquarium te vinden is. Deze unieke locatie dient als leidraad voor het verhaal van de Duitse militairen die in Delfzijl en omstreken waren gelegerd. Aan de hand van unieke foto’s, een beeldende 3D-reconstructie over de batterij en bijzondere archiefstukken geven een interessant beeld van Delfzijl als Duitse vesting.

De expositie De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding in 1945 belicht de bevrijding van Delfzijl. Het verhaal van de bevrijding van Delfzijl wordt verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken en originele objecten van Canadese militairen Nederlanders die de bevrijding meemaakten. In deze expositie staan eveneens de twee documentaires Terug uit Wilhelmshaven en Strijd en Bevrijding centraal: over de terugkeer van gevangenen uit het werkkamp Wilhelmshaven en burgers uit Delfzijl die in april/mei 1945 tussen de strijdende partijen terecht kwamen.

De dubbeltentoonstelling maakt deel uit van het project De dialoog die oorlog heet en is ingericht in opdracht van Stichting OVCG, in samenwerking met het Muzeeaquarium Delfzijl. Het materiaal is aangeleverd door andere musea en privéverzamelaars uit de provincie Groningen.De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, de Gemeente Delfzijl, het VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het J.B. Scholtenfonds.

 

Advertenties