Documentairefilm over Delfzijl Noord een wijk achter de dijk in première

DelfzijlMaandagavond gaat de documentairefilm: Een wijk achter de dijk in première in de Molenberg. Burgemeester Emme Groot zal de avond openen.  Voor en na de voorstelling zal trio NUSANTARA uit Delfzijl Noord Indonesische en Nederlandstalige muziek in de foyer van de Molenberg.

De documentaire schetst aan de hand van interviews met bewoners, foto’s en oude en nieuwe beelden een portret van de wijk Delfzijl Noord. In de film is te zien hoe de wijk ontstond in de jaren ’50 om met de komst van de industrie onderdak te bieden aan de arbeiders en de bevolkingsaanwas van Delfzijl. Bewoners van verschillende achtergrond vertellen over de mengelmoes van culturen die Delfzijl Noord werd. Met veel onderling contact in het winkelcentrum Kuilsburg, met het levendige jongerencentrum Sjangpouk en met een camping, buitenbad en verkeerspark aan de dijk werd de wijk zelfs een trekpleister in de zomer. De bewoners wisten in de jaren ’90 dat hun gegroeide wijk op bepaalde plaatsen te maken had gekregen met sociale problemen. Maar de wijze waarop de overheid in 1997 ingreep met een herstructureringsplan veroorzaakte veel leed. De woningen van het eerste uur en allerlei omliggende voorzieningen gingen plat. Het schrijnend verval vlak voor de afbraak werd zelfs onderwerp van een landelijke documentaire.

Nu 17 jaar later staat er een modern winkelcentrum, met daarboven appartementen, een grote moderne Brede School en nieuwe woningen omringd door groenvoorziening. Maar de wonden van de sloop zijn in de braakliggende terreinen nog goed te herkennen, want er is veel minder teruggebouwd dan afgebroken. Toch laten sommige bewoners het hier niet bij. Op de plaats waar de mensen eerst op straat een praatje met elkaar maakten, werken ze nu eendrachtig samen aan wat een park met tuinen en een boomgaard moet worden als onderdeel van het project Groen voor Rood. Met de hoop dat de sociale binding tussen mensen van allerlei culturen en achtergrond weer gaat bloeien. De ca. 50 minuten durende documentaire is gemaakt door de Groninger filmmaker en historicus Anne van Slageren (productiebedrijf Andere Vertoningen) in het kader van het project Kunst in de Wijk (40+).
Datum: maandag 23 maart 2015
Aanvang: 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur
De toegang is gratis

 

Back to top button