Phoenix en Greate Pier in evenwicht; gelijkspel hoogst haalbare voor Delfzijlster rugbyers

Delfzijl – Na de ruime nederlaag een weekend eerder stond voor de rugbyers van DRC Phoenix dit weekend wederom een zware wedstrijd op het programma. Tegenstander was nu RC Greate Pier uit Leeuwarden, een team dat een goed seizoen draait en op een keurige derde plaats staat. Phoenix heeft echter een minder florissante positie op de ranglijst en moest voorafgaand aan deze thuiswedstrijd nog een aantal punten pakken om zich veilig te spelen voor rechtstreekse degradatie.

Op een loodzwaar veld en met een straffe koude wind begonnen beide ploegen aan een boeiend gevecht. Vooral de defensies van beide teams hadden de zaken goed op orde. Ook moet gezegd worden dat de weersomstandigheden tot vele kleine fouten leidde en dat het tempo meermaals uit de wedstrijd werd gehaald. Ondanks dat het tempo zo nu en dan uit de wedstrijd werd gehaald, voor de supporters was er genoeg te beleven. Zowel Greate Pier als Phoenix lieten leuk rugby zien maar ook bikkelharde tackles. Het was uiteindelijk Phoenix dat de leiding nam in de wedstrijd. Een goede sterke loopactie van de eerste centre van Phoenix was voor de verdediging van Greate Pier niet af te stoppen en doordat de conversie ook raak getrapt werd, nam Phoenix brutaal de leiding. Hier zou het echter niet bij blijven. Diep in de eerste helft zette Phoenix een mooie aanval op. Goed aanvallend loopwerk van de voorwaartsen werd uiteindelijk netjes afgemaakt door de snelle mannen in de lijn die een overtal situatie keurig uitspeelden. Met een 12 – 0 tussenstand gingen beide teams de rust in.

De tweede helft zette Greate Pier, nu met de wind in de rug, de achtervolging in. Phoenix wist sporadisch nog uit te breken maar begon meer fouten te maken waardoor Greate Pier in leven bleef. Door de toenemende druk op de defensie van Phoenix ontstonden ook hier langzaam maar zeker kleine haarscheurtjes die niet lang meer dicht zouden blijven. De thuisploeg zette alles op alles maar ging daarmee ook enkele malen over de schreef waardoor men verschillende periodes in een ondertal moest spelen vanwege gele kaarten. Dit gaf Greate Pier net het momentum en ruimte wat ze nodig hadden. Twee goede tries bracht de stand op 12 – 12 maar verder zouden beide ploegen niet meer komen. Door dit gelijke spel en uitslagen op de andere velden in de competitie kan Phoenix niet meer rechtstreeks degraderen, maar zal men hoogstwaarschijnlijk nog wel promotie- degradatie wedstrijden moeten gaan spelen om degradatie te voorkomen. Die strijd ligt echter nog compleet open met de concurrent uit Zwolle.

Voor Phoenix staan er eerst twee weekenden rust op het programma. Zondag 14 april staat de uitwedstrijd tegen de nummer twee op het programma, de Groninger studenten.