Delfzijl krijgt nieuw oorlogsmonument genaamd: Stilstaan op het stationsgebied

Delfzijl – Op het stationsgebied in Delfzijl komt een nieuwe monument genaamd: Stilstaan. Wethouder Hans Ronde: “De stenen die onderdeel waren van het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ in januari jl. verdienen een blijvende status in de openbare ruimte. De huidige plaquette ter nagedachtenis aan de deportatie van de Joodse inwoners van de oude gemeente Delfzijl op 11 maart 1942 aan de zijgevel van het stationsgebouw in Delfzijl is qua vormgeving en uitvoering aan vervanging toe. Het idee achter het monument Stilstaan is om deze twee Joodse gedenkmonumenten te verenigen in een nieuw en blijvend monument.” Het monument is ontworpen door Elex Kappen, werkgroeplid van de werkgroep 4 mei Delfzijl centrum.

Ontwerp
Ontwerper Elex Kappen: “Het ontwerp gaat uit van twee eenvoudige, strak gestileerde koffers van verschillende groottes, uitgevoerd in cortenstaal. De koffers als symbool voor het definitieve en gedwongen vertrek van de Joodse Delfzielsters. Koffers gevuld met een fractie aan persoonlijke privébezittingen die men nog kon meenemen op reis naar een weerzinwekkende en mensonterende eindbestemming. De kleine koffer zal worden gevuld met de stenen van het monument ‘Levenslicht’. Bepaalde contouren van de koffer worden opengewerkt, waardoor de stenen duidelijk zichtbaar zullen zijn. De grote koffer zal aan een zijde worden voorzien van een opengewerkte nieuwe tekst die verwijst naar het gedwongen vertrek van de Joodse inwoners van de regio Delfzijl op woensdag 11 maart 1942.”

Mara
In het MuzeeAquarium is tot en met zondag 4 april 2021 de expositie ‘Mara, Het Joodse familieverleden van Delfzijl’ te zien. Deze expositie vertelt het verhaal van de Joodse inwoners die op 11 maart 1942 onder dwang moesten vertrekken uit Delfzijl. Naast foto’s, documenten en bewaard gebleven objecten, zijn er ook op eigen wijze geschreven persoonlijke verhalen te lezen over de Joodse buurman, kennis of vriend.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd is. Het tijdelijke Holocaustmonument ´Levenslicht´ in januari was de start van ´75 jaar vrijheid´ in onze gemeente. De gemeente zou samen met alle 4 en 5 mei werkgroepen verschillende activiteiten organiseren. Vanwege de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus kon het programma dit jaar niet door gaan. Er is besloten het advies van de provincie Groningen en het Nationaal Comité 4 en 5 mei op te volgen, waardoor de evenementen worden verplaatst naar het voorjaar van 2021.

Back to top button