Danara Stoppels uit Holwierde Nederlands kampioen speerwerpen onder 20 jaar; Maud Visscher eindigt op de 6e plaats

Holwierde – De 18-jarige Danara Stoppels uit Holwierde is afgelopen weekend in Amersfoort Nederlands kampioen speerwerpen geworden tijdens het NK atletiek voor junioren.

Ruim 800 jongeren uit het hele land deden mee aan deze wedstrijd. Daarnaast won ze zilver bij het kogelstoten en discuswerpen.

Stoppels mocht vrijdagavond laat uitkomen in de categorie vrouwen onder de 20 jaar op haar favoriete onderdeel speerwerpen. Stoppels pakte in de eerste poging direct de leiding. Bij de tweede ronde werd ze even voorbij gestreefd, maar ze pakte de leiding gelijk weer terug om hem vervolgens niet meer af te staan. Met een laatste worp van 45,35 meter stelde ze de gouden medaille en de Nederlandse titel zeker.

Discuswerpen
Op de zondag stonden de onderdelen discuswerpen en het kogelstoten op het programma. Bij het discuswerpen werd het een onverwacht spannende strijd. Op de inschrijflijst leek de gouden medaille al klaar te liggen voor de Europese jeugdkampioen Alida van Daalen. Stoppels stond als tweede op deze lijst, met een ruime voorsprong op de rest van de deelneemsters. De huizenhoge favoriete, Alida van Daalen, had het echter moeilijk en begon met twee ongeldige worpen. Stoppels wierp de discus wel goed in het veld en zette een afstand van 47,16 meter neer. Ze plaatste zich hiermee als eerste voor de finalestrijd. Van Daalen herstelde zich nog net op tijd en wierp de discus in de laatste poging naar 51.78 meter. Uiteindelijk kwam dus toch de verwachte uitslag op het scorebord en mocht Danara Stoppels de zilveren medaille ophalen.

Kogelstoten
Later op de dag stond het kogelstoten op het programma. Hier was het bij voorbaat nog veel duidelijker dat Alida van Daalen de titel zou winnen. De strijd om het zilver en brons was een stuk spannender. Met één centimeter achterstand stond Stoppels tot aan de laatste poging op derde plaats. In deze laatste poging stootte ze de 4 kilo kogel verder dan dat ze ooit had gedaan, naar 12,63 meter en behaalde ze wederom een zilveren plak.

Maud Visscher behaald zesde plaats
Dorpsgenootje Maud Visscher (16 jaar) deed mee bij de categorie onder de 18 jaar. In een zeer sterk veld behaalde zij zowel bij het kogelslingeren als bij het kogelstoten de zesde plaats. Aanstaande zaterdag zullen beiden meedoen aan de Onder aan Diek-wedstried. AV Fivelstreek organiseert deze wedstrijd op de atletiekbaan in Delfzijl, vanaf tien uur zullen ruim 125 atleten zich hier met elkaar meten.