Concrete regeling werkgevers voor scholing vanuit 1000-banenplan

Delfzijl – Afgelopen maandag 20 mei lanceerden de partners van het 1000-banenplan nieuwe financiële regelingen voor werkgevers. Via de website www.1000banenplan.nl kan er een afspraak gemaakt worden. Met deze regelingen kunnen werkgevers in hun eigen bedrijf scholing op maat ontwikkelen voor nieuw personeel. Dit kan zowel voor één persoon als voor tien tegelijkertijd.

Eigenaar Pieter de Boer van Eemshout Prefab in Eemshaven raadt werkgevers aan gebruik te maken van het 1000-banenplan. “We zijn al met twee jongens begonnen vanuit het 1000-banenplan en de ontwikkeling ziet er goed uit. Er zijn genoeg potentiële werknemers die hun talenten kunnen etaleren bij bedrijven.”

Hemmo Meerman is werkzaam bij Groenleven en houdt zich bezig met het bouwen van zonneparken. Bij Leerbouwen heeft hij in drie maanden geleerd hoe hij zonnepanelen monteert. “Ik kreeg een baangarantie voor zes maanden. Ik ben blij weer aan de slag te zijn. Je weet zelf niet altijd wat je kansen zijn, die kansen worden je soms aangereikt. Daarom zou ik dit mensen aanraden.”

Eenvoudig en simpel
Het Rijk heeft 6,2 miljoen beschikbaar gesteld om inwoners de kansen te laten benutten die door de bouwopgave zijn ontstaan. Vorig jaar werd hiervoor de overeenkomst ondertekend door minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Afgelopen jaar zijn er enkele pilots opgezet en hebben verschillende partners, zoals gemeenten en UWV (Werk in Zicht), Bouwend Nederland en ROC’s gewerkt om meerdere regelingen te ontwikkelen. De scholing op maat is er één van en deze regeling is eenvoudig te gebruiken door werkgevers. In 2018 heeft het 1000-banenplan door de pilots al 161 mensen opgeleid en hebben 262 inwoners een baan gevonden voor langer dan een half jaar. De nieuwe regelingen bieden volop mogelijkheden om nog meer mensen aan een baan te helpen.

Wethouder van Delfzijl Meindert Joostens is blij met de 668 plaatsingen die het 1000-banenplan inmiddels heeft opgeleverd. “Er zijn mensen schilder geworden, er zijn mensen metselaar geworden. Het is prachtig dat zij een kans hebben gekregen en dat het bedrijfsleven heeft gezegd: Wij doen van harte mee!”

“Het afgelopen jaar hebben we een goede fundering gebouwd om deze extra middelen echt ten goede te laten komen van inwoners en werkgevers in onze regio. De procedure is zo eenvoudig en simpel gehouden. Hierdoor kunnen werkgevers via het 1000-banenplan snel nieuw personeel werven en opleiden. Dit is ook nodig, als je kijkt naar de tekorten in de bouw. De scholing kan in het eigen bedrijf, maar ook via speciaal opgezette opleidingen bij scholingsinstituten, die gericht zijn op de praktijk van de werkgever. Zo kunnen de deelnemers in korte tijd klaargestoomd worden voor het werk. Dit kan de druk op het huidige personeel van bouwbedrijven verlichten.”, aldus Ernst Ottens, directeur Werkplein Ability.

Back to top button