Centrum Kabzeël in Appingedam officieel geopend

Appingedam – Op vrijdag 1 mei is centrum Kabzeël in aanwezigheid van B&W van Appingedam officieel geopend. Hiermee is voor het centrum uit Appingedam de verbouwing en renovatie van de monumentale kerk, de voormalige pastorie en zalencentrum afgerond. Centrum Kabzeël is een feit en is klaar voor de toekomst.

Opening
´Het oude bewaren en nieuw toevoegen, dat is Centrum Kabzeël´, zo zei  burgemeester Pot toen zij de aanwezigen vrijdagavond door het officiële programma leidde. Onder de genodigden waren ook de zoon en kleindochter van de architect van de kerk, Egbert Reitsma.  Kleindochter Frederiek Reitsma schetste hoe haar opa door zijn tijdgenoten, zoals de architecten Rietveld en Berlage, maar ook de kunstenaars van De Ploeg, geïnspireerd werd.  De zware baksteengevel, de gewaagde dak(pan)vorm, de plafondschilderingen en de kleur ultramarijn blauw van de Damster kerk zijn allemaal typische Reitsma ontwerpelementen. Namens de Rabobank Noord-Groningen overhandigde de heer A. Lähkamp symbolisch een cheque ter waarde van 3.000 euro aan de heer G. van den Bremen, voorzitter van de Stichting Dijkstraat Appingedam. De avond werd afgesloten met een concert van de Stroatklinkers.

Open huis
Zaterdag 2 mei was het centrum voor het eerst voor het publiek open. Een leuke middag met verschillende dansdemonstraties van dansstudio Tapila2 en muziek in de kerk. Verschillende bandjes traden hier op en in de oefenruimte van de Music & Pleasure band klonk ook muziek. Door de historische vereniging werden buiten de boeren en buitenlui vermaakt. Het was een goed bezochte middag en veel Damsters konden eindelijk zelf de gebouwen van binnen bekijken.

Realisatie centrum
In 2013 is begonnen met de restauratie van de historische kerk, de bijbehorende kerkzaal met prachtige akoestiek en bijzonder geschikt voor concerten, en de voormalige pastorie. Eind 2014 is begonnen met de realisatie van centrum Kabzeël: het oude vergadercentrum, de oude pastorie en de kerkzaal zijn aan de binnenzijde zo verbouwd dat zij nu één multifunctioneel gebouw vormen. De fraaie kleuren van de kerkzaal zijn doorgevoerd in alle gebouwen en het interieur is modern en fris. Deze combinatie zorg voor vlotte en eigentijdse uitstraling. Een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Centrum voor jong en oud
Centrum Kabzeël is net als een keuken waarin samen dingen worden voorbereid. Een hangplek voor jonge en oude Damsters. Appingedam heeft er met centrum Kabzeël  een echte “Hangkeuken” bij gekregen waar een ieder naar binnen kan gaan. En dat midden in het centrum van Appingedam´, aldus de heer G. van den Bremen. Er staan inmiddels verschillende concerten op het programma, onder andere het Peter De Grote festival op 17 juli 2015. De zalen worden ook gebruikt als oefenzalen voor dans en muziek, maar een andere invulling is ook mogelijk. Interesse? Kijk op de website: www.mfckabzeel.nl.

Fondsen
De verbouwing en renovatie zijn mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van fondsen, zoals Stichting J.B. Scholtenfonds en H.S. Kammingafonds, SNS Fonds Eemsmond, Prins Bernhard Cultuurfonds, Oranje Fonds, VSBfonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Rabobank Noord-Nederland. Daarnaast ook de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Appingedam, NAM Leefbaarheidsfonds, Restauratiesubsidie (Brim) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Leader Hoogeland, Provincie Groningen en de Gemeente Appingedam.

Back to top button