14.8 C
Delfzijl
dinsdag 21 mei 2019
Home Algemeen CBS de Vore organiseert kranslegging bij verzetsmonument Zwaantje

CBS de Vore organiseert kranslegging bij verzetsmonument Zwaantje

DelfzijlTer nagedachtenis aan de Verzetsgroep Zwaantje organiseert CBS de Vore op donderdag 30 april een herdenkingsbijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. De heer E. Stam, directeur van CBS de Vore, opent de bijeenkomst om 16.00 uur.

Dagboekfragmenten
Naast de toespraak van burgemeester E.A. Groot lezen leerlingen en de heer O. Rinkema van de Werkgroep 4 mei, dagboekfragmenten voor uit het zojuist verschenen boek ‘Meisjes in oorlog’ van Peter Eckhardt en Marscha Holman. Na afloop van de plechtigheid gaan de aanwezigen naar het verzetsmonument Zwaantje aan het Johan van den Kornputplein te Delfzijl. Leerlingen van CBS de Vore leggen hier rond 16.40 uur een krans.

Verzetsmonument
Het verzetsmonument Zwaantje is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsgroep Zwaantje, actief vanaf 1940. Door verraad werd de groep in 1943 opgepakt en afgevoerd. De verzetsgroep hield toen noodgedwongen op te bestaan. Het monument is geadopteerd door de christelijke basisscholen in Delfzijl. Ieder jaar organiseert één van hen de herdenking.

 

Advertenties

Advertenties