Kijk mee met oefening brandweer Delfzijl

Delfzijl –  Afgelopen woensdagavond vond een grote brandweeroefening plaats bij de steenfabriek Fivelmonde aan de Weg naar den Dam in Delfzijl. De brandweer van Delfzijl nam deel aan de oefening met meerdere blusploegen.

Scenario
Tegen half 8 kwam er bij de meldkamer een meldingen binnen van een brand bij de steenfabriek. Tijdens het aanrijden van de eerste tankautospuit kwamen er meer telefoontjes binnen bij de meldkamer waarop men op schaalde naar ‘Middel Brand’.

Bij aankomst van de eerste tankautospuit ving de eigenaar van het pand de brandweerlieden op. Op het terrein waren onbekenden met auto’s wezen racen over het terrein. Op een gegeven moment vond hierbij een tweetal ongelukken plaats. Een groep van drie auto’s waren op elkaar gereden, hierbij belandden een tweetal auto’s in een sloot. Een twee bestuurders raakten bekneld en moesten uit hun benarde positie worden bevrijdt. Het bevrijden van een slachtoffer uit een in de sloot belandde auto vormde een uitdaging. Na het doorknippen van de deurstijlen van de auto kon het dak open geklapt worden en het slachtoffer per wervelplank uit de auto worden gehaald.

Aan de andere kant van het terrein was een auto tegen het gebouw aangereden waarop een botenblok op de auto viel. Ook hier zat de bestuurder bekneld in zijn auto en moest bevrijdt worden. Nadat brandweerlieden het voertuig hadden gestabiliseerd kon met de kraan van het nieuwe hulpverleningsvoertuig (HVK) het blok beton van de auto worden getakeld. Met hydraulisch gereedschap werd vervolgens de bestuurder uit de auto bevrijdt.

Naast de beide ongelukken was er in de steenfabriek zelf brand ontstaan tijdens een rondleiding. De eigenaar die de rondleiding gaf kon aangeven dat hij met vijf mensen in het pand was en dat deze werden vermist. Met twee stralen hoge druk ging men opzoek naar de slachtoffers en konden deze in veiligheid brengen.

Na afloop van de oefening werd op de kazerne de oefening doorgenomen en werden verbeter punten besproken. Brandweer Delfzijl kan terugkijken op een leuke en leerzame oefening. Eemskrant werd gevraagd om als experiment de oefenavond vast te leggen met een tweetal Gopro’s. De beelden zullen gebruikt worden ter evaluatie. Hieronder ziet u een korte samenvatting van deze beelden.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”228″]Back to top button