woensdag 29 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Borstkankeronderzoek voor vrouwen uit Appingedam vindt tijdelijk plaats in Delfzijl

spot_img

Delfzijl – Vrouwen uit Appingedam van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf begin juli 2021 weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze worden hiervoor uitgenodigd in Delfzijl omdat ze anders te lang moeten wachten.

Om de wachttijd voor het onderzoek in heel Nederland zoveel mogelijk gelijk te trekken, zijn de mobiele onderzoekscentra en het personeel herverdeeld. Hierdoor is de standplaats Appingedam komen te vervallen en moeten de Damster vrouwen nu naar Delfzijl. Het mobiele onderzoekscentrum is tot medio november te vinden op het parkeerterrein van Sport, Health & Wellness Center Imperial. Naast het onderzoekscentrum staat een portacabin. Hier kunnen cliënten overdekt wachten. Vanwege de 1,5 meter regel is dit namelijk niet mogelijk in de wachtkamer van het mobiele onderzoekscentrum.

Uitnodiging komt tijdelijk later
Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. ‘Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.’

Bevolkingsonderzoek
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een zogenaamde mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. Het is ook mogelijk te bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Noord, telefoon 050 – 520 88 99. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
spot_img
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
AutoAuto
WonenWonen

Populaire berichten