9 C
Delfzijl
13 mei 2021 23:31

Boomfeestdag 2015 in de gemeente Loppersum in teken van 70 jaar bevrijding

LoppersumDe Nationale Boomfeestdag 2015 in de gemeente Loppersum staat vandaag in het teken van 70 jaar bevrijding van Nederland. Kinderen van de basisscholen Roemte en Prinses Beatrix hebben samen met wethouder Bé Schollema een Rode Beuk geplant op de gemeentelijke begraafplaats in Loppersum, waar enkele oorlogsgraven liggen. Ook hebben de leerlingen een speciale uitgave van de Anne Frank Krant ontvangen.

Wethouder Bé Schollema: “Door de Boomfeestdag te verbinden met 70 jaar bevrijding, willen we de kinderen betrekken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De kinderen hebben de oorlogsgraven bezocht en weten dat ook Loppersum oorlogsslachtoffers kent. Hiermee krijgt de oorlog ‘een gezicht’ en kunnen de kinderen zich beter voorstellen wat de oorlog betekende voor de inwoners van Loppersum.”

Nieuwe Rode Beuk
Bij de entree van de gemeentelijke begraafplaats in Loppersum stond tot voor kort een monumentale Rode Beuk. Uit onderzoek bleek dat deze boom ziek was. Noodgedwongen moest de gemeente deze beeldbepalende boom vorig jaar rooien. De kinderen hebben vandaag op deze plek een nieuwe Rode Beuk geplant.

70 jaar bevrijding
In 2015 is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om de kinderen te betrekken bij de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is gekozen voor het planten van een boom op een begraafplaats met oorlogsgraven. Op de begraafplaats in Loppersum liggen drie oorlogsgraven: een graf van een Engelse piloot en twee graven van inwoners van Loppersum die in Duitsland zijn omgekomen.

Vandaag heeft de heer Dick Lagemaat van de Oorlogsgravenstichting aan de kinderen het verhaal verteld van de oorlog en de oorlogsgraven. Alle kinderen ontvingen een armbandje van de Oorlogsgravenstichting als herinnering en een uitgave van de Anne Frank Krant.

 

Volg ons op

11,145FansLike
1,424VolgersVolg
5,292VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
AutoAuto
TuinTuin

Populaire berichten