Bijzondere herdenking omgekomen bemanning Britse bommenwerper bij Uithuizen

Uithuizen – 75 jaar geleden spoelde het lichaam van Bill Pryor aan bij de dijk van Uithuizen. Bill was, samen met vijf andere bemanningsleden, op een missie om Hamburg te bombarderen. Helaas zijn ze nooit teruggekeerd. Op 20 augustus – de dag waarop het lichaam van Bill is gevonden – worden alle zes bemanningsleden herdacht. Dit gebeurt in het bijzijn van familieleden uit Canada en Engeland, betrokken organisaties zoals de Royal Air Force en vertegenwoordigers van de Britse Ambassade uit Den Haag en een aantal mensen uit de omgeving.

Herdenking 20 augustus
Het wordt een bijzondere herdenking. Mensen die elkaar nooit eerder gezien hebben, die soms niet eens van elkaars bestaan afwisten zullen elkaar die dag voor het eerst ontmoeten. Mensen uit het buitenland ontmoeten mensen uit de omgeving, waarvan sommigen het lichaam van Bill hebben gezien. Ook de Royal Air Force, de organisatie die verantwoordelijk was voor de missie, is die dag aanwezig. Marijke van Beek, burgemeester Eemsmond is erg blij met deze herdenking. “Ik vind het geweldig dat zoveel familieleden uit Canada en Engeland overkomen om deze dag bij te wonen. De overleden mannen spelen een grote rol in onze huidige maatschappij. Zij hebben gevochten voor onze vrijheid. Wij leven daarom nu in vrijheid, maar de families hebben levenslang gekregen. Zij hebben altijd met het gemis en onzekerheid moeten leven. Ik ben blij dat we aan hen kunnen laten zien waar hun jongens terecht zijn gekomen en dat we ons respect en dankbaarheid kunnen uiten. Ook hoop ik dat deze dag een zwart hoofdstuk kan afsluiten en dat het tevens een dag is voor een nieuw begin, het begin van nieuwe vriendschappen.”

Onthulling oorlogsmonument op de dijk
De herdenking is grotendeels besloten, maar omdat veel mensen zich betrokken voelen bij deze bemanningsleden, vinden wij het belangrijk om ook andere personen de gelegenheid te geven deze herdenking bij te wonen. Daarom is iedereen van harte welkom op de ceremonie op de dijk, nabij de Noordkaap. Deze ceremonie start om 14.30 uur. Tijdens deze ceremonie wordt een oorlogsmonument – dat de Royal Air Force ons geschonken heeft – onthuld. Ook zal er een informatiebord onthuld worden waarop het verhaal van deze bemanningsleden te lezen is. Daarnaast zijn er diverse toespraken door o.a. de burgemeester, de Royal Air Force en is er een voordracht door een familielid. Natuurlijk is er gelegenheid tot krans- en bloemlegging. Het koperensemble (quintet) van de Regiments Fanfare Garde Grenadiers en Jagers tijdens zorgt voor de muzikale omlijsting tijdens deze ceremonie.

Het ware verhaal
Marjo Stevelmans heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van het verhaal van de overleden bemanningsleden. Het resultaat van dit onderzoek is opvallend en tegelijkertijd aangrijpend. Marjo heeft de resultaten van het onderzoek gebundeld in een rapport dat ’s ochtends aan de familieleden overhandigd wordt. Een samenvatting van het verhaal is te vinden op www.eemsmond.nl/oorlogsveteranen.Back to top button