Bijzonder cadeau voor kleindochter laatste rabbi van Appingedam

Appingedam – Een emotioneel moment in de Damster synagoge. Werkgroep Joods Appingedam organiseerde daar afgelopen zondag een lezing over Heiman Akker, de laatste joodse voorzanger van Appingedam, en zijn gezin. Spreker Roald van Elswijk deed intensief onderzoek naar de Akkers, een gezin waar maar weinig over bekend was. Voor het thema bleek veel aandacht: de zaal was tot de laatste stoel gevuld. Bij de lezing was ook de kleindochter van het gezin Akker aanwezig, zij was speciaal hiervoor uit Israël overgekomen.
Hoogtepunt van de middag was de overhandiging van een bijzonder cadeau: een onbekende foto van Judikje Zwart, de vrouw van Heiman Akker.

In het gemeentearchief van Enkhuizen ontdekte Van Elswijk een klassenfoto uit 1919 waarop Zwart als jonge onderwijzeres te zien is. Kleindochter Yehudit Preger-Reshef reageerde emotioneel en verrast op deze nieuwe foto, de oudste die ze van haar oma heeft.

Vorig jaar was het gezin Akker een van de families waarover verteld werd tijdens het project Open Joodse Huizen. Eerder deze maand verscheen bovendien het boek “Joodse huizen 3”, waarin een artikel staat over dit Damster gezin.

Back to top button