Biblionet Groningen reikt certificaten uit aan voorleescoördinatoren

Regio – Maandag 22 juni heeft Biblionet Groningen een certificaat uitgereikt aan zeventien deelnemers van de cursus Voorleescoördinator die werkzaam zijn in de kinderopvang. De cursus is onderdeel van BoekStart in de Kinderopvang. Met dit project willen de bibliotheken in Groningen voorlezen een vaste plek geven in het pedagogisch beleid en dagprogramma van de kinderopvang. 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst kregen de zeventien deelnemers het certificaat uitgereikt door Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen. De voorleescoördinatoren werken allemaal in de provincie Groningen en hebben met dit certificaat een goede basis om ervoor te zorgen dat kinderen in hun kinderdagverblijf regelmatig worden voorgelezen in een stimulerende leesomgeving.

Het belang van voorleescoördinatoren
Voorlezen is voor baby’s en heel jonge kinderen heel belangrijk. Door ze vroeg in aanraking te brengen met lezen en boeken wordt de taal- en spraakontwikkeling gestimuleerd. Bovendien heeft het positieve effecten op de woordenschat. Voorleescoördinatoren zorgen er aan de hand van een uitgewerkt plan voor dat voorlezen een structurele plaats krijgt in het beleid van de kinderopvang. Zo organiseren ze activiteiten rondom het voorlezen, leren ze welke boeken bij welke ontwikkelingsfasen van het kind passen en maken ze ouders bewust van het belang van voorlezen aan heel jonge kinderen.

Project BoekStart
Het project BoekStart op de Kinderopvang is onderdeel van het BoekStart. Dit programma, ontwikkeld door Stichting Lezen, werkt samen met bibliotheken, gemeenten, consultatiebureaus en kinderdagverblijven om kinderen zo vroeg mogelijk met voorlezen en boeken in aanraking te brengen. Iets waar de kinderen de rest van hun leven iets aan hebben: hun woordenschat wordt vergroot en hun schoolprestaties verbeteren. Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat BoekStart ook echt werkt. Daarom biedt de Bibliotheek jonge ouders een abonnement aan voor hun baby. In alle bibliotheken in Groningen is een speciale BoekStartcollectie met boekjes die geschikt zijn voor baby’s.

Back to top button