Bewoners Borgsweer en omgeving; “Overheid heeft lak aan gezondheid inwoners”

Borgsweer – Bewoners van de dorpen ten zuiden van de chemische industrie in Delfzijl verenigen zich in de actiegroep Handen af van de Groote Polder. De actiegroep verzet zich tegen het voornemen om de Groote Polder te gebruiken als slibdepot van de Eems-Dollard.

Voor het slibdepot wordt de bosrijke natuur in de polder geslachtofferd. Daarmee verdwijnt ook het enige natuurlijke filter voor licht, geluid, fijnstof en luchtvervuiling van het chemiepark. Dat heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid en kwaliteit van leven in de dorpen Borgsweer, Termunten, Baamsum, Termunterzijl, Woldendorp en Lalleweer.

Vragen om ellende
“De overheid laat Groningen alweer in de kou staan”, zegt buurtbewoner Simon Lieth namens de actiegroep. ”We hebben hier in onze regio al de hoogste zorgkosten, en nu dreigen ze onze gezondheid nog verder te verslechteren door ons bos te kappen en giftige bagger in onze achtertuin te dumpen. De overheid schendt haar zorgplicht, en wij zitten met de problemen.”

Lieth verwijst daarmee naar recent onderzoek van RTL4, waaruit blijkt dat de zorg in het oosten van Groningen met 114 procent landelijk gezien het meest onder druk staat. Hoewel onderzoek naar de oorzaken daarvan nog moet worden gestart, is één conclusie alvast wel te trekken: in een regio waar de gezondheid aantoonbaar slechter is, zijn alle maatregelen die daar negatief aan kunnen bijdragen volstrekt onverantwoord. Lieth: “Vlek op vlek, dat is vragen om ellende.”

PFAS, kwik en arsenicum
Het slib uit de Eems-Dollard bevat onder meer onacceptabele hoeveelheden van de gifstoffen PFAS, kwik en arsenicum. Door het slib de Groote Polder in te brengen, kan de concentratie van deze gifstoffen verveelvoudigen. De polder verandert daardoor in een gifbelt.

Actiegroep Handen af van de Groote Polder eist dat het gebied ongemoeid wordt gelaten. Dat wil zeggen: geen slib en handen af van het bos. Plannen of projecten die niet aan deze voorwaarden voldoen, zijn niet bespreekbaar.

De komende tijd zal de actiegroep op verschillende manieren de publiciteit zoeken. Met acties, uiteraard, maar ook via de politiek en de pers om inwoners van de gemeenten Eemsdelta en Oldambt te informeren over de plannen en de ernstige gezondheidsrisico’s.

Back to top button