Belangstelling Culturele Mobiliteit Groningen groeit langzaam

Groningen – Steeds meer scholen in de provincie Groningen maken gebruik van het vervoers- en educatieproject Culturele Mobiliteit. Dit schooljaar bezoeken bijna 6.000 kinderen één van de grote erfgoedinstellingen of het Groninger Museum om daar kennis te maken met de Verhalen van Groningen en de kunst- en erfgoedcollecties van de musea. Dit is een groei van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Basisscholen kunnen op dit moment weer inschrijven voor volgend schooljaar.

“Na een voorzichtig begin in de eerste twee jaren zien steeds meer scholen de voordelen van Culturele Mobiliteit”, zegt Jolanda Vas, coördinator van het project. “Voor veel scholen is een bezoek aan het museum of een erfgoedinstelling lastig vanwege de omvangrijke logistiek en kosten. Dankzij het betaalbare busvervoer binnen Culturele Mobiliteit en de organisatie van het busvervoer door Stichting Kunst & Cultuur (K&C) is een bezoek aan kunst en erfgoed in de regio eenvoudig te organiseren. Daarnaast sluiten de educatieve programma’s aan bij vakken als geschiedenis, burgerschap en creativiteit, waardoor het van toegevoegde waarde is op het onderwijsprogramma.”

Culturele Mobiliteit brengt leerlingen uit de hele provincie en de wijken in de stad rechtstreeks van school naar het Groninger Museum, Veenkoloniaal Museum in Veendam, Klooster Ter Apel, Fraeylemaborg in Slochteren, Openluchtmuseum Het Hoogeland, De Middeleeuwse stad in Groningen, Noord-Nederlands Tram & Treinmuseum of Vesting Bourtange. In de instellingen volgen de kinderen een programma en gaan zij zelf ook aan de slag, zodat de lesstof nog beter blijft hangen.

Het is volgens Jolanda Vas niet vanzelfsprekend dat kinderen van huis uit kennis maken met musea en het cultureel erfgoed van Groningen. Soms ontbreken de benodigde financiën of de interesses van een gezin liggen elders. Een project als Culturele Mobiliteit biedt alle kinderen de kans om kennis te maken met kunst en cultuur en helpt kinderen om de geschiedenis van Groningen beter te begrijpen. Het project Culturele Mobiliteit is mogelijk dankzij de provincie Groningen en de Groninger gemeenten.

Back to top button