Amsterdamse en Japanse jeugd bezoekt Delfzijl via stedenband

Delfzijl – Deze zomer bezoeken jongeren uit Amsterdam en het Japanse Shunan City de gemeente Delfzijl. De bezoeken vinden plaats in het kader van de nationale en internationale betrekkingen die de gemeente onderhoudt met beide steden. Bij beide stedenbanden ligt het accent op jeugd.

Stedenband Amsterdam-Delfzijl
Burgemeester van der Laan van Amsterdam heeft in 2010 de gemeenten Heerlen, Sluis en Delfzijl een stedenband aangeboden met als doel de expertise van Amsterdam in te zetten bij de aanpak van de krimp in de drie regio’s. De gemeente Delfzijl biedt in ruil daarvoor bijvoorbeeld vakanties aan voor achterstandskinderen uit Amsterdam. Om dit mogelijk te maken heeft de gemeente de samenwerking gezocht met het zeekadetkorps van de havenstad. Deze zomer bieden de zeekadetten tien kinderen met begeleiding een vaarvakantie op de mijnenveger Hr.Ms. Naarden aan. De vaarvakantie bestaat uit een tocht van Den Helder, via het eiland Borkum, naar Delfzijl.

Stedenband Shunan City-Delfzijl
Sinds 1995 wordt er in het kader van de stedenband tussen Shunan City en Delfzijl een jaarlijkse jeugduitwisseling georganiseerd. Eerst door de muziekvereniging ‘Koningin Wilhelmina’, daarna door de stichting Shunan City – Delfzijl. Ook bestuurders van beide gemeenten bezoeken elkaar jaarlijks. In beide gemeenten is sprake van krimp en de economische belangen in relatie tot het chemiepark zijn groot. Dit jaar is Delfzijl de gastheer voor twaalf kinderen en vijf bestuurders uit Shunan City. De kinderen logeren bij gastgezinnen en worden een week lang ondergedompeld in de Groningse cultuur. Op vrijdag 31 juli worden de kinderen, gastgezinnen en bestuurders op het gemeentehuis ontvangen.

Back to top button