Al zestig jaar is notenschieten een familietraditie bij de familie Slager uit Wirdum

WirdumAl zestig jaar lang is het een jaarlijkse traditie dat de familie Slager gaat notenschieten. Vanuit heel Nederland komt men nu  tijdens Pasen samen in Wirdum om dit traditioneel Gronings spel te spelen. iets waar de familie Slager trots op is.

Het begon allemaal in de schuur van de familie aan de Hoofdstraat in Stedum. Familie en vrienden uit de buurt verzamelden zich aldaar op tweede Paasdag. Op een houten plank werden de noten strak in het gareel gelegd en met de ijzeren kogel kon men een poging wagen om de achterste noten er af  te  gooien  en rijker ( noten of geld) te worden. De kogel was ook een keer zoek geraakt, hoe nu verder? Zonder kogel geen spel. Vader Slager had een goede oplossing gevonden door de kogel van de trekhaak af te zagen en deze  prachtig mooi rond te slijpen en de wedstrijd kon beginnen.

Aan het eind van de middag de winnaar bekend gemaakt en werd er met elkaar brood en eieren gegeten. Als er niet genoeg stoelen waren om op te zitten, dan maakte men plaats door een plank tussen twee stoelen te leggen en je had zo ruimte voor vijf kinderen er bij. In de loop der jaren is de club behoorlijk uitgebreid en hebben twee banen in gebruik  en  spelen om de eer niet meer om het geld. De familie telt tijdens het notenschieten bijna veertig  mensen en nieuw kroost en aanwas blijft maar komen. Nu is er ruimte en stoelen genoeg voor iedereen.

Uitslagen, eieren, brood en gezelligheid zijn tegenwoordig nog steeds een terugkerend ritueel. Echter zijn de vloeren in de nieuwe schuur in Wirdum  nu zo mooi vlak dat we de kogels  meteen over het beton kunnen laten rollen. De vonken spatten er letterlijk vanaf. Dit familie toernooi is nu zo professioneel dat statistieken al sinds 1993 netjes worden bijgehouden.

De laatste jaren is er zelfs een wisselbokaal die  ieder jaar aan de winnaar wordt uitgereikt. Een unieke traditie die we in ere blijven houden.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”120″]

 Back to top button