Farmsum – De Nederlandse tak van ViskoTeepak in Farmsum staat op het punt acties te ondernemen nadat het eindbod voor een nieuwe cao bij het personeel in het verkeerde keelgat is geschoten. De fabrikant van kunstdarmen en andere voedselverpakkingen bood een loonsverhoging van 3,9%, wat volgens het personeel niet voldoende is om de inflatie te compenseren.
“ViskoTeepak biedt 3,9% loonsverhoging, maar daarmee wordt de inflatie nog niet eens gecompenseerd”, aldus Stijn Duursma van het CNV. Joosje de Lang van de FNV voegt toe: “Daarnaast wordt er niet geluisterd naar de grote behoefte aan eerder stoppen met werken. In de fabriek is sprake van zwaar werk en dus is een goede regeling van levensbelang.”
Het mandaat van 3,9% dat de Nederlandse directie van het Finse hoofdkantoor heeft ontvangen, wordt door de vakbonden bekritiseerd. Duursma merkt op: “Op zo’n manier wordt elke inhoudelijke discussie direct de kop ingedrukt. En zelfs als je die 3,9% volledig in de loonsverhoging zou stoppen, wordt de koopkrachtachterstand van medewerkers alleen maar groter.”
De vakbonden eisen ook verbeteringen op het gebied van ouderenbeleid en een regeling waarmee werknemers eerder kunnen stoppen met werken. “Het is onvoorstelbaar dat de werkgever komt met een ziektebonus als oplossing, dat is echt de wereld op zijn kop!”, aldus De Lang.
CNV en FNV wijzen op het succes van vakbondsonderhandelingen bij ViskoTeepak in België, waar inflatiecorrectie wettelijk is geregeld en vakbonden een loonsverhoging van 10% hebben afgesproken. “Als het daar kan, moet het in Nederland ook mogelijk zijn”, aldus Duursma.
Tijdens een ledenvergadering hebben medewerkers unaniem besloten het eindbod niet te accepteren en hebben ze ingestemd met het stellen van een ultimatum. “Nu dat verlopen is, gaan we met onze leden de vervolgstappen bepalen”, zegt De Lang. “De werkgever kan zijn borst dus nat maken.”
ViskoTeepak produceert verpakkingen voor worsten, gerookt vlees en zuivelproducten. Het bedrijf ontstond in 2007 door een fusie tussen Visko en Teepak. De Nederlandse vestiging is gevestigd in Farmsum, waar ongeveer 60 mensen werken.