Lezing door Frank Verbunt bij Stichting Weer- en Sterrenkunde

Appingedam – Op woensdag 12 april organiseert de Stichting Weer- en Sterrenkunde een interessante lezing voor donateurs en belangstellenden. De titel van de lezing is “De eerste beschrijving van de 4 baan-periodes van de maan, op spijkerschrift vastgelegd”, en wordt gepresenteerd door Frank Verbunt, emeritus hoogleraar astrofysica. De lezing vindt plaats in Passe Partout, Opwierderweg 57 in Appingedam en begint om 19:30 uur.

Toegang is gratis voor donateurs en voor belangstellenden wordt een bijdrage van €6 gevraagd. Vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen is aanmelding voor niet-donateurs verplicht via het secretariaat van de stichting SWSE. Stuur een e-mail naar SWSE, Secretariaat secretariaat@sws-eemsmond.nl en vermeld uw naam en telefoonnummer. Bezoek de website www.kijkeensomhoog.nl voor meer informatie over de SWSE.

Frank Verbunt is een voormalig natuur- en sterrenkundestudent van de Universiteit Utrecht. Hij werkte zeven jaar in Cambridge (VK) en in Garching bei München. Hij was werkzaam als hoogleraar in Utrecht vanaf 1989 en vanaf 2012 in Nijmegen. Zijn onderzoek richtte zich op de vorming en evolutie van dubbelsterren met een zwart gat, neutronenster of witte dwerg. In zijn recente werk onderzocht hij de snelheid van jonge neutronensterren. Hij is sinds mei 2019 met pensioen en werkt momenteel aan een boek over de geschiedenis van de sterrenkunde.

Tijdens de lezing zal Frank Verbunt de complexe beschrijving van de beweging van de maan aan de hemel presenteren. Dit is het resultaat van een eeuwenlang waarneemprogramma en is vastgelegd op een van de eerste ontcijferde sterrenkundige spijkerschrift-tabletten uit Mesopotamië. De vier periodes die daarbij gecombineerd worden, zijn exact overgenomen door de Griekse sterrenkundige Hipparchos. De combinatie van Babylonische waarnemingen en rekenkunde met de Griekse geometrie leidde tot de Almagest van Ptolemaeus, het standaard sterrenkunde-boek tot Copernicus. Frank Verbunt zal de natuurkundige betekenis van de vier periodes van de maan uitleggen en vervolgens waarom hij de Almagest beschouwt als een methodologisch volstrekt modern wetenschappelijk werk.

Back to top button