Aanleg stroomkabel tussen Duitsland en Delfzijl een stap dichterbij

Delfzijl – Het Duitse netwerkbedrijf GETEC net AG, een onderdeel van de GETEC GRUPPE, is als projectpartner toegetreden tot een consortium voor het ontwerpen en het realiseren van een stroomkabelverbinding tussen het Nederlandse Delfzijl en het Duitse Emden met het doel om de energie-intensieve industrieën binnen het gebied van Groningen Seaports van concurrerende stroom te voorzien.  De toetreding van GETEC als strategisch partner is een belangrijke stap in het project.  GETEC net AG beschikt over expertise inzake de ontwikkeling en exploitatie van elektriciteitsnetwerken en is op grond van haar kennis met betrekking tot de markt en procedures in Duitsland een belangrijke partner. Het partnerschap is in een samenwerkingsovereenkomst vastgelegd en bekrachtigd.

“Het project neemt nu concrete vormen aan. De voorbereidingen voor de vergunningaanvragen zijn in volle gang”, zo lichtte Harm Post, directeur van de havenautoriteit Delfzijl/Eemshaven, de actuele stand van zaken toe. Ter begeleiding van dit project, in het bijzonder de milieuaspecten en de daaruit voortvloeiende optimaal te volgen route, is een extern adviesbureau ingeschakeld. Op dit moment geeft men prioriteit aan het  onderzoek voor de aanleg van een privaat netwerk in het gebied Oosterhorn.
“Daarmee kunnen de aldaar gevestigde bedrijven dan direct een concurrerende stroomleverantie veiligstellen”, aldus Harm Post. Voorts zal er een besloten vennootschap worden opgericht voor de uiteindelijke realisatie en exploitatie van de stroomkabel. De resultaten van de diverse onderzoeken en procedures worden in het komende najaar verwacht.Back to top button