33.7 C
Delfzijl
dinsdag 25 juni 2019
Home Algemeen Aandacht voor een onderschat medisch probleem tijdens de Draag-Weer-Wit-Week

Aandacht voor een onderschat medisch probleem tijdens de Draag-Weer-Wit-Week

Winschoten / Delfzijl – Van 8 t/m 12 juni is het Draag-Weer-Wit-Week. Voor het derde achtereenvolgende jaar houden ziekenhuizen in heel Nederland dan voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren per e-mail of chat over hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

De Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Winschoten en Delfzijl, houdt spreekuren per chat. Gynaecoloog dr. Helen Dassen is op woensdag 10 juni van 9.00 tot 10.00 uur en dr. Kim Haest is op donderdag 11 juni van 12.00 tot 12.30 beschikbaar om persoonlijke vragen over hevig menstrueel bloedverlies te beantwoorden via de chat. Inloggen kan via www.draagweerwit.nl.

Soms is veel gewoon té veel
Er zijn vrouwen die met een gerust hart een witte jeans dragen tijdens hun menstruatie. Maar een grote groep durft dit niet. Zo’n 20% van de vrouwen heeft namelijk last van hevig menstrueel bloedverlies (menorragie), blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland gaat het om maar liefst 800.000 vrouwen. Veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken, bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. De exacte oorzaak is lang niet altijd te achterhalen, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen.

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groeien vrouwen er in mee. Zij beseffen niet dat het om een medisch erkende aandoening gaat, waarvoor meerdere eenvoudige medische behandelingen bestaan. Zodat lichte kleding dragen weer wél een optie is. Schaamte speelt nog te vaak een rol. Te weinig vrouwen stappen daardoor naar de (huis)arts of gynaecoloog. Terwijl hevig bloedverlies een zeer grote impact op iemands leven kan hebben, lichamelijk, psychisch én sociaal.

Draag-Weer-Wit-Week
Tijdens de derde editie van de landelijke Draag-Weer-Wit-Week wordt aandacht gevraagd voor dit onderschatte medische probleem. In ziekenhuizen in heel Nederland worden voorlichtingsbijeenkomsten gehouden door gynaecologen, waarbij volop gelegenheid is vragen te stellen. Naast deze voorlichtingsbijeenkomsten op locatie organiseert een aantal ziekenhuizen ook online spreekuren per e-mail en chat. Een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen, data en tijdstippen is te vinden op www.draagweerwit.nl.

Advertenties

Advertenties